Radiohjälpen då och nu

Publicerad 2019-11-27
panorama%20(2)%20kopia%20

Radiohjälpen fyller 80 år och många människor har fått stöd genom olika projekt under åren. Snart startar årets Musikhjälpen, där människor kan önska låtar och samtidigt bidra till en undangömd katastrof. Det är något som hängt kvar sedan 1946, då lyssnarna önskade låtar, fast på grammofon.

Att önska låtar och samtidigt bidra till människor som lever i utsatthet verkar vara något som går hem hos svenska folket, oavsett tidsepok. Redan för 73 år sedan höll Radiohjälpen en insamling där radiolyssnare kunde önska låtar i programmet ”Hjälp Europahjälpen, lyssnarnas önskeprogram på grammofon”. Med lite tur fick lyssnarna, förutom att bidra till en god sak, höra sin önskade låt spelas på grammofon i radion. De pengar som samlades in till Europahjälpen gick till de människor som var på flykt. Just "flykt" är ett återkommande tema för Radiohjälpens insamlingar under de 80 år som gått.

Förutom att bidra till människor på flykt har Radiohjälpen verkat på många olika områden. Insamlingar har gått till allt ifrån folksjukdomar, människor med funktionsnedsättning, cancersjuka, katastrofer, hungersnöd och mycket mer.

80 år senare fortsätter vi vårt arbete genom olika insamlingskampanjer. Nu senast en katastrofinsamling för människor på flykt i nordöstra Syrien. Härnäst är det Musikhjälpen och årets tema kring konfliktrelaterat sexuellt våld. Det har hänt mycket sedan grammofonen och låtönskningarnas tid. Nu direktsänds Musikhjälpen i radio och TV och ligger online under 144 timmar, det vill säga dygnet runt i en veckas tid. Det som också består är människors engagemang och vilja att bidra. Det är tack vare allmänhetens gåvor som Radiohjälpens arbete blir möjligt. Vi hoppas att ni vill fortsätta vara med oss och förändra liv och lindra nöd – där det behövs som mest. Med bara dagar kvar till årets insamling Musikhjälpen har vi möjlighet att ge stöd till ännu fler människor, de som överlevt sexualiserat våld i krig och konflikt.

Stort tack för ert engagemang och stöd.

Publicerad 2019-11-27
Uppdaterad 2019-12-04

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter