Människor på flykt

Publicerad 2019-11-30
bild 3
Foto: Unicef

Insamlingen är avslutad och med de gåvor som kom in kunde vi bevilja stöd till Unicef Sverige, som bland annat ser till att barn och familjer har tillgång till rent vatten, sjukvård och mat – där det behövs som mest. Tack till alla som bidrog!

Människor har flytt från nordöstra Syrien och behoven är enorma. Radiohjälpen uppmanar därför allmänheten till att engagera sig för att rädda liv och lindra nöd.

Den humanitära situationen för civilbefolkningen är akut i och med situationen i nordöstra Syrien. Flera hundra tusen människor uppskattas ha tvingats på flykt inom landet och till angränsande länder. UNICEF bedömer att en mycket stor del av dessa är barn. Människor i området har både dödats och skadats. Behoven är enorma och det råder bland annat brist på rent vatten, mat och skydd.

”Människor på flykt är sårbara och utsatta”, säger Kristina Henschen. Ofta har de lämnat sin bostad hastigt och saknar många ägodelar som identitetshandlingar, varma kläder och mediciner.

Radiohjälpens arbetar via svenska partnerorganisationer som har närvaro i området, dessa är bland annat Röda Korset, Rädda Barnen och UNICEF. Med anledning av säkerhetssituationen har vissa organisationer tvingats att tillfälligt evakuera, men försöker återuppta verksamheten så snart detta är möjligt och de bistår under tiden från annan ort. Radiohjälpen har även andra samarbetsparter med närvaro på andra platser i Syrien och i angränsande länder.

Fakta: • Enligt UNICEF har mer än 70,000 barn flytt. • Sedan nionde oktober har över 200 000 människor flytt nordöstra Syrien, enligt FNs organisation OCHA. • Radiohjälpen är Public Service insamlingsstiftelse och verkar där det behövs som mest. Förutom Radiohjälpens humanitära appeller har Radiohjälpen kampanjerna Musikhjälpen, Världens Barn, Kronprinsessan Victorias fond och insamling under Melodifestivalen.

Tack för din gåva!

Publicerad 2019-11-30
Uppdaterad 2020-02-04

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter